What Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch är ett spel från 2017 som brukar klass som en så kallad walking simulator. Det vill säga en typ av spel som mer bygger på att man ska gå omkring och få en upplevelse eller historia berättad för sig, snarare än att bygga på snabba actionmoment. I denna typ av spel brukar det heller inte finnas några fiender att oroa sig över. Man kan med andra ord inte ta skada eller dö.

Mystiska dödsfall

What Remains of Edith Finch handlar om just Edit Finch och hennes mytomspunna familj där familjemedlemmarna har dött en efter än, varav flera som barn. Vid ett återbesök i det märkliga hus som familjen en gång bodde i, men som nu länge stått tomt, hittar man mängder av saker och anteckningar som bit för bit avslöjar vad som har hänt. Mer eller mindre hela spelet utspelar sig inuti det stora huset, vilket är fullt av egenheter och har flera lönnutrymmen att utforska.

Spelet har hyllats av kritiker och fick bland annat utmärkelsen Best Game 2017 under British Academy Games Award. Det vann även i ”Best Narrative”-kategorin både under The Game Awards 2017 och Game Developers Choice Awards 2018.

Rent spelmekaniskt är det ett spel sett ur förstapersonsvy och det handlar mycket om att utforska saker i huset. Det finns verkligen otroligt mycket att titta på då spelutvecklarna har lagt ner ett stort jobb på detaljer. Vissa minispel förekommer dock när tillbakablickar görs för de olika familjemedlemmarna. I dessa får man även reda på hur det gick till när de dog.