The Talos Principle

 

The Talos Principle är ett pusselspel i förstapersonsvy som kom ut i december 2014. Det är skapat av den kroatiska spelutvecklaren Croteam, mer känd för Serious Sam-spelen. Precis som Serious Sam bygger även The Talos Principle på den egenutvecklade spelmotorn Serious Engine, närmare bestämt version 4. Spelmekaniskt skiljer sig de båda titlarna dock väsentligt åt. Medan Serious Sam bygger på ”hjärndött” köttande av horder av monster är The Talos Principle ett stillsamt pusselspel som har vissa likheter med Portal-spelen.

I The Talos Principle ska man nämligen flytta omkring objekt fysiskt i spelvärlden för att lösa olika pussel. Ofta handlar det om ”jammers” som ska riktas mot kraftfält eller andra elektriskt drivna saker man vill sätta ur funktion. Det kan även röra sig om ljusstrålar som ska riktas rätt och vinklas med speglar för att låsa upp dörrar och annat.

Rent konkret bygger spelmekaniken på att man ska plocka på sig stora Tetrisbitar som, när man har samlat på sig alla, används för att låsa upp dörrar som tar en vidare till nästa nivå. Det finns dock en djupare underliggande story i spelet som involverar artificiell intelligens och är av mer filosofisk karaktär.