Sociala fördelar med att spela dataspel

Numera är dataspel en populär hobby på samma nivå som film och TV. Oavsett etnicitet, kön och ålder så gillar alla att spela dataspel. Detta inkluderar även sociala och utåtriktade människor eftersom spelen blir allt mer sociala. Sociala färdigheter och samarbete är nämligen viktiga förutsättningar för att lyckas i många av dagens populära onlinespel. I själva verket spelar cirka 70 procent av alla spelare tillsammans med andra människor.

 

Trots att dataspel ofta är en social aktivitet så kvarstår fortfarande vissa negativa stereotyper av spelare. Under lång tid har dataspel associerats med socialt isolerade personer som spelar våldsamma spel i mörka rum. Denna uppfattning gör att många inte ser dataspel som en lämplig aktivitet för socialt umgänge, snarare tvärtom, att det hämmar social utveckling. Denna uppfattning kan inte vara längre bort från sanningen. Titta bara på den nyöppnade hemsidan GameLoot.se som erbjuder dig det bästa utbudet av gamingmerch och popkulturella prylar. Med tanke på deras breda utbud av Friends merch är det tydligt att dataspel och sociala relationer går hand i hand. För den som inte har sett tv-serien Friends så handlar den om förhållanden, relationer och vänskap. I deras utbud av Friends merch hittar du både praktiska saker för vardagen och dekorationer för din inredning. På så vis glömmer du aldrig bort vikten av vänskap och goda relationer.

När det kommer till dataspel visar forskningen på många fördelar med att spela som bidrar till att utveckla sociala färdigheter. Några kända dataspel som bidrar till just detta är:

  • Call of Duty.
  • Dota 2.
  • FarmVille.
  • Left 4 Dead 2.
  • World of Warcraft.

Läs vidare för att se närmare på hur dataspel förbättrar spelarens sociala färdigheter!

Förbättra din sociala kompetens genom onlinespel

Många psykologer ser ett samband mellan dataspel och social kompetens, framförallt av att spela onlinespel eftersom det kräver samarbete för att uppnå ett gemensamt mål. Ta till exempel skjutspelet Call of Duty som går ut på att arbeta i lag för att besegra motståndaren. För att lyckas vinna är det avgörande att kommunicera med dina lagkamrater, ofta med ett headset eftersom spelet kräver snabba beslut och reaktioner. Några andra stora onlinespel som på ett naturligt sätt bygger och stärker band mellan vänner är World of Warcraft och FarmVille. Spelen uppmuntrar till ett socialt beteende och samarbete i virtuella världar som i många aspekter påminner om vår egen fysiska värld. Till exempel kan du få möjligheten att leda en grupp och fatta viktiga beslut som påverkar hela gruppen.