Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim, oftast bara kallat Skyrim, är det i särklass mest populära spelet i Bethesdas The Elder Scrolls-serie. Det är även det senaste spelet i serien, trots att det kom ut 2011 och därmed har snart 10 år på nacken. Det är väldigt lång tid i spelsammanhang och den tekniska utvecklingen har hunnit en bra bit under de år som gått.

Bethesda har dock sedan releasen av Skyrim släppt en ”Special Edition”-version av spelet med lite förbättrad grafik. Det rör sig dock inte om någon jätteskillnad jämfört med grafiken i det ursprungliga spelet.

Nordisk atmosfär

Rent spelmekaniskt är Skyrim att klassa som ett actionrollspel och det utspelar sig i en stor öppen värld. Klimatet i Skyrim, som i sig är en provins högst uppe i norr på kontinenten Tamriel, påminner mycket om vårt nordiska klimat och det är tydligt att Bethesda har inspirerats av nordisk kultur och vikingar när de skapat spelet. Det märks även vad gäller namn på olika personer, platser och andra saker i spelet då de ofta klingar (forn)nordiska eller rent av svenska.

Som brukligt i ett fantasyrollspel utspelar det sig på medeltiden och vapnen är därefter. Man får antingen gå i närstrid med svärd, klubba, yxa och sköld eller smyga i skuggorna med sin pilbåge och skjuta fienderna innan de ens upptäckt att man är där. Eftersom det är ett rollspel kan man mejsla fram sin karaktärs förmågor utefter vilken spelstil man föredrar.

Drakar är en stor del av spelet och dyker upp lite då och då. Karaktären man spelar som är nämligen ”dragonborn”, vilket innebär att man absorbera drakarnas själar när de dör. Dessa kan man sedan använda i spelet för att låsa upp nya förmågor.

Det finns otroligt mycket att utforska i Skyrim och det är ett spel man lätt kan investera många timmar i.