Limbo

Limbo är ett pusselplattformsspel från 2010 skapat av den danska spelstudion Playdead. 2016 släppte de även spelet Inside som påminner väldigt mycket om Limbo men som har utvecklats vidare en del med ny spelmekanik. I samband med utvecklingen av Inside bytte de även spelmotor från sin egenutvecklade, som Limbo gjordes i, till Unity.

Limbo har recenserats i bland annat SvD och skapade stor uppmärksamhet när det släpptes eftersom det helt saknar färger. All grafik går i en monokrom svartvit ton och all grafik blir därför svarta siluetter, inklusive den lilla pojken man spelar som. På detta har sedan lagts ett slags filmiskt brus. Något liknande hade aldrig tidigare setts i spelsammanhang på den här tiden. Det enda som sticker ut är pojkens vitlysande ögon.

Spelet går ut på att man ska hitta sin syster som har försvunnit. På vägen dit finns en rad pussel, ofta fysikbaserade, som måste lösas. Det kan handla om enkla saker som att man måste skjuta en låda framför sig för att komma upp på en hög kant, men pusslen blir svårare och svårare ju längre in man kommer i spelet. Det finns även fällor och fiender i form av bland annat gigantiska spindlar och man kan dö på ganska makabra sätt, så detta är kanske inget lämpligt spel för de yngre barnen.