Grand Theft Auto: Vice City

 

Grand Theft Auto är spelutvecklaren Rockstars riktiga kassako som har sålts i miljontals exemplar på ett otal olika plattformar. Senaste delen i spelserien är Grand Theft Auto V men mångas favorit är fortfarande det 80-talsosande Grand Theft Auto: Vice City. Det släpptes 2002, ursprungligen exklusivt till Sonys spelkonsol Playstation 2. Det efterföljande året kom dock versioner även för Xbox och PC.

Grafiken ser idag ganska daterad ut, men hela 80-talstemat i ett soligt Vice City (med Miami som förlaga) gör mycket för atmosfären i spelet. På bilradion kan man ratta in en mängd olika stationer som spelar kända 80-talslåtar, som till exempel Michael Jacksons Billie Jean och Bryan Adams Run To You. Rockstar har också hämtat tydlig inspiration från kända 80-talsfilmer och tv-serier som Scarface och Miami Vice. Som vanligt i GTA-spelen träffar man på en hel del skruvade karaktärer och på de olika radiostationerna spelas mellan låtarna fiktiv reklam som är minst lika skruvad.

Motorcyklar och helikoptrar

I spelet axlar man rollen som smågangstern Tommy Vercetti och genom att utföra uppdrag får man mer och mer makt i den kriminella världen, samtidigt som man får tillgång till bättre och bättre vapen. Uppdragen går, som vanligt i GTA-spelen, ofta ut på att ha ihjäl personer, antingen genom att köra över dem eller genom att skjuta dem. Biljakter är också en viktig komponent i spelserien och i GTA Vice City introduceras motorcyklar och vespor för första gången. Man kan även flyga helikopter.

Genom att utföra de olika uppdragen får man pengar och för pengarna kan man sedan köpa bostäder som fungerar som safe houses, där man kan spara sitt spel och även ta skydd när polisen är efter en. Det finns också kommersiella fastigheter man kan köpa, till exempel en taxifirma, ett tryckeri, ett glassbolag och en nattklubb, som låser upp nya uppdrag i spelet. Nattklubben i spelet har för övrigt hämtat mycket inspiration från Babylon Club i filmen Scarface.

Att hålla sig undan lagens långa arm är också en viktig del av spelet. Flera av uppdragen är omöjliga att utföra utan att dra på sig polisens uppmärksamhet och det gäller då att lyckas skaka av sig polisen genom att köra strategiskt genom staden. Det finns även särskilda ”Pay ’n’ Spray”-garage man kan åka in i för att få bilen omlackerad på några sekunder. När man sedan rullar ut med den nya färgen känner polisen inte igen en längre.