Generation Zero

Generation Zero är en förstapersonsskjutare utvecklad av ett mindre team inom den svenska spelstudion Avalanche. Spelet är, till skillnad från deras stortitlar som Just Cause och Mad Max, en helt självpublicerad titel. Det använder sig dock av samma motor, kallad Apex, och har därför en stor öppen värld med dygnscykel och varierande väder som inkluderar bland annat solsken, månsken, regn, snö, åska och dimma.

Sverige på 80-talet

Settingen i spelet är ett alternativt Sverige i november 1989. Efter en explosion till sjöss vaknar man upp helt ensam i skärgården. Alla människor är mystiskt försvunna och de man hittar är döda. Öarna som spelet utspelar sig på har istället tagits över av beväpnade robotar i olika former, uppenbarligen framtagna av den svenska militären. Men på något sätt tycks robotarna ha spårat ur och vänt sig mot sina skapare.

Som svensk är man inte direkt van att kunna känna igen sig i stora open world-spel, men nu känner man igen vägskyltar, röda stugor med vita knutar, gärdsgårdar och andra typiskt svenska saker. Det sitter även tidstypiska kvällstidningslöpsedlar på kioskerna med rubriker om Berlinmuren och Sovjet. Eftersom spelet utspelar sig 1989 blir det en hel del nostalgi för de som växte upp på den tiden. I spelet finns också ”collectibles” i form av dalahästar, trädgårdstomtar och kassettband utplacerade lite varstans i spelvärlden.

Regelbundna uppdateringar

När spelet lanserades fick det ganska svala betyg, både av recensenter och konsumenter, men utvecklingsteamet har kontinuerligt släppt uppdateringar som fixat buggar och lagt till ny spelmekanik. Det har också lett till att snittbetyget stigit. Att priset har sänkts med 10 euro har förmodligen också spelat in.

Generation Zero firade nyligen sitt ettårsjubileum (26 mars 2020) med en större uppdatering som introducerade en del ny spelmekanik samt ett ansiktslyft för vissa delar av spelvärlden. En del av kritiken när spelet lanserades var att alla hus såg mer eller mindre likadana ut på insidan. Detta har åtgärdats i och med den senaste uppdateringen och husen ser nu betydligt mer unika ut. Det var nog så här spelet skulle ha sett ut vid release, för att ha klarat sig bättre undan de låga betygen.

Generation Zero kan spelas antingen solo eller i co-op över nätet med en till tre ytterligare spelare. Tidigare var spelet lika svårt oavsett om man spelade själv eller 2-4 personer. I och med den senaste uppdateringen kan man dock välja mellan tre olika svårighetsgrader och även välja om spelet ska skala upp svårighetsgraden när man är flera spelare.

Den största uppdateringen till spelet var annars när det första DLC:t, Alpine Unrest, släpptes i november 2019. Det gör att man får tillgång till en ny ö som tidigare varit oåtkomlig. På ön finns en skidanläggning och utöver nya uppdrag introduceras man som spelare nu för första gången till andra människor som överlevt robotapokalypsen och som håller sig gömda i källaren på ett hotell.

Trots alla uppdateringar dras spelet dock fortfarande med en del buggar. Till exempel kan robotar ta sig in genom husväggar när man har sökt skydd från dem i ett hus eller i en lada.