Firewatch

Firewatch är ett spel från 2016 som av många anses vara en walking simulator. I spelet får man axla rollen som Henry som av personliga anledningar behöver ta ett break från vardagslivet och därför söker sig ut till Shoshone National Forest i Wyoming, USA. Spelet utspelar sig året efter de stora skogsbränderna i Yellowstone nationalpark 1988 och man har som uppgift att hålla utkik efter bränder från sitt brandtorn.

Det första man får ta tag i är några ungdomar som skjuter fyrverkerier i skogen, trots att det råder eldningsförbud. Efter detta börjar märkliga saker hända och man har hela tiden kontakt med en kvinna vid namn Delilah över sin walkie-talkie. Det är Delilah som tilldelar en nya arbetsuppgifter och spelet bygger till stor del på konversationerna mellan Henry och Delilah.

Man rör sig i en semi-öppen värld och grafiken är ganska stiliserad och estetiskt tilltalande, utan att för den delen vara fotorealistisk. Till sin hjälp att navigera har man inga markörer, pilar eller minikartor, som är så vanligt annars i tv-spel. Istället har man en kompass samt en vanlig handhållen karta man kan plocka fram då och då för att se om man går i rätt riktning.